• Huhtikuun löydöt - Firebase, Filepicker.io ja HTML 5 Please

  (iwaweb)

  Aurinko paistaa ja lumesta on päästy (vihdoin!) eroon, ainakin Etelä-Suomessa. Samalla tavalla kuin moottoripyöräharrastajat ovat läpi talven puunanneet omia kulkupelejään, vaikuttaa siltä, että monessa "koodausluolassakin" on ahkeroitu läpi pimeiden talvikuukausien. :-) Sen verran monenlaista kiinnostavaa uutta kirjastoa ja muita kehitystyötä helpottavia työkaluja on nimittäin tullut vastaan viime viikkoina.

  Tässä muutamia poimintoja vastikään Iwa Labs:n teknisen väen kiikareihin osuneista tutustumisen arvoisista löydöksistä:

  Firebase

  Erilaiset palvelinpään ohjelmistokehitystä helpottavat tai nopeuttavat ratkaisut kuten esimerkiksi node.js ovat yksi viime ja tämän vuoden puhutuimmista aiheista backend-kehittäjien keskuudessa. Firebase astuu vielä askeleen eteenpäin ja tarjoaa sovelluskehittäjille mahdollisuuden kehittää web-sovelluksia kokonaan ilman backend-kehitystyön vaivaa. Firebasen avulla (front-end-)kehittäjä voi keskittyä yksin omaan sovelluksen käyttäjille näkyvien osuuksien ja sovelluslogiikan hiomiseen. Sovelluksen data tallentuu muutamalla JavaScript-rivillä Firebasen pilvipalveluun ilman, että skaalautuvuudesta tarvitsee huolehtia lainkaan.

  Firebase on toki vasta kehitysasteella ja esimerkiksi ei sovellu vielä muuta kuin julkisen tiedon tallentamiseen, mutta kehityksen suunta on mielenkiintoinen.

  Filepicker.io

  Palvelun slogan "Upload the Web" kuvastaa erinomaisen hyvin, että mistä Filepicker.io:ssa on kyse. Useimpiin web-sovelluksiin on tarpeen toteuttaa ennemmin tai myöhemmin mahdollisuus ladata käyttäjän omia tiedostoja palveluun. Käyttäjien datan levitessä yhä laajemmalle erilaisiin pilvipalveluihin, kuten vaikkapa Dropbox:iin tai upopuuteen Google Drive:een, tarkoittaa tämä käytännössä sitä, että käyttäjä joutuu usein ensin siirtämään tiedoston omalle päätelaitteelleen ja vasta sitten lataamaan sen käyttämäänsä palveluun.

  Filepicker.io hävittää tämän turhan välivaiheen. Sen avulla sovelluskehittäjä voi lisätä sovellukseensa erittäin helppokäyttöisen lataus-toiminnallisuuden niin, että käyttäjä voi ladata tiedostoja paitsi paikallisesti, niin laajasti eri pilvipalveluista.

  HTML5 Please

  Yhtä pitkään kuin web-sovelluksia on kehitetty, ovat sovelluskehittäjät taistelleet epäyhteensopivuuksien ja selainten välisten erojen kanssa. Web-teknologioiden standardoinnissa ja erityisesti selainten standardinmukaisuudessa on viime vuosina otettu huimia kehitysaskeleita. Silti ja erityisesti uusimpien teknologioiden kuten HTML5:n ja CSS3:n kanssa yhteensopivuusongelmat ovat arkipäivää.

  Simppelin kauniisti toteutettu HTML5 Please on oiva apuväline kehittäjille. Sen avulla on helppoa tarkistaa kädenkäänteessä, että aiheuttaako jokin tietty toiminnallisuus ongelmia, onko ongelmiin olemassa mahdollisia kiertoteitä ja niin edelleen. Ehdottoman suositeltava apuväline kaikille web-kehityksen parissa työskenteleville!

  Oletko itse kenties törmännyt tai kokeillut vastikään juuri jotain mielenkiintoista kirjastoa tai työkalua? Vinkkaa toki niistä meille vaikkapa Facebookissa tai Twitterissä.